Omdat wij al meer dan 10 jaar de specialist in onderwijs zijn Omdat de persoonlijke benadering bij ons voorop staat Omdat we met passie ons werk doen

Zij instromer onderwijs

Stappenplan voor zij instromers in het onderwijs

Heb je een baan, maar zou je liever leraar worden? Met de juiste opleiding en ervaring kun je als zij-instromer lesgeven en zo toch je droom als docent waarmaken. Hoe je dat doet, dat vertellen we je hieronder.

Diploma’s en andere papieren

Om les te kunnen geven in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs of speciaal onderwijs, moet je een hbo-diploma op zak hebben. Ook moet je aantoonbaar genoeg ervaring hebben om het onderwijs binnen te kunnen treden. Verder heb je een Verklaring omtrent gedrag (VOG) nodig, die je kunt aanvragen via het internet of bij de gemeente.

EVC onderwijs levert snel resultaat op

Ook een Ervaringscertificaat (EVC) voor het onderwijs kan van belang zijn, wanneer je het onderwijs binnen wilt treden. Als je al lesgevende ervaring hebt en in het bezit bent van een vakdiploma kun je in aanmerking komen voor een verkort traject van maximaal drie maanden. Dus als je bijvoorbeeld een economie opleiding hebt en je hebt al een jaar voor de klas gestaan als onbevoegde docent dan kunnen wij je snel helpen aan een bevoegdheid. Dit gebeurt door middel van speciale assessments waarin je ervaring wordt beoordeeld aan de hand van verworden competenties. Daarmee kun je snel met een EVC certificaat voor de klas!

Ook voor scholen is dit een interessante route om het lerarentekort aan te pakken.

Geschiktheidsonderzoek

Om te zien of je geschikt bent om les te geven, wordt er een geschiktheidsonderzoek opgestart. Dit assessment kan worden aangevraagd door de school, een lerarenopleiding of door jou. In het onderzoek wordt gekeken of je genoeg vaardigheden hebt om nu voor de klas te staan, of je je bevoegdheid in twee jaar kan halen en of je aanvullende begeleiding of een extra studie nodig hebt.

Blijkt uit het onderzoek dat je geschikt bent om les te geven? Dan kan de school je voor maximaal twee jaar aannemen. In deze periode volg je een opleiding over het onderwijs en word je begeleid door de school en de opleiding. Blijkt uit het geschiktheidsonderzoek dat je nog niet klaar bent voor een baan in het onderwijs? Dan kun je een lerarenopleiding volgen.

Zij-instromer speciaal onderwijs

De bekwaamheidseisen voor het speciaal basisonderwijs en het regulier basisonderwijs zijn nagenoeg hetzelfde. Voor het speciaal voortgezet onderwijs moet je binnen twee jaar na het verkrijgen van je geschiktheidsverklaring aantonen dat je bekwaam bent in meer dan alleen de vakinhoud. Dit kan bijvoorbeeld door het behalen en tonen van een getuigschrift pedagogisch didactische scholing WEB (Wet educatie en beroepsonderwijs).

Ben jij een zij-instromer en wil je weten of je in aanmerking komt voor een versneld traject om een bevoegdheid te halen? Meld je dan hier aan!

Mis onze nieuwste vacatures niet!