Dankzij deskundige coaching kwaliteit van onderwijs Omdat de persoonlijke benadering bij ons voorop staat Omdat we met passie ons werk doen

Werkdruk onderwijs

Hoe houd je de werkdruk in het onderwijs vol?

Van een leraar wordt een hoop verwacht. Je moet lessen geven, de leerlingen in bedwang houden, hun huiswerk en toetsen nakijken en ook nog vergaderingen en oudergesprekken bijwonen.

Het is daarom geen verrassing dat de werkdruk bij een baan in het onderwijs, heel hoog is. Hoe houd je dit tempo vol en waar moet je op letten om niet overspannen te raken? NIVVO heeft een aantal punten op een rijtje gezet. Voor startende docenten hebben we hier zelfs een apart artikel aan gewijd.

Werkdruk onderwijs: neem tijd voor jezelf

Als je het druk hebt, is het belangrijk om genoeg tijd voor jezelf te nemen. Je wilt natuurlijk geen burn-out ontwikkelen. Wat ‘genoeg’ is, is voor iedereen anders. De een heeft een paar dagen vrij nodig, de ander heeft genoeg aan een vrije avond. Op het werk kun je ook een rustmoment pakken, door bijvoorbeeld even naar buiten te gaan of een ontspanningsoefening te doen. Deze oefeningen zijn meestal tien minuten en helpen je om je hoofd leeg te maken.

Pas je lesmethode aan

Je lesmethode speelt een hele belangrijke rol tijdens je werk in het onderwijs. Heb je een heel intensief lesplan, dan heb jij zelf ook meer stress en zul je ook veel rustmomenten moeten inplannen om dit te compenseren. Heb je een flexibele  planning, dan heb je minder van deze rustmomenten nodig. Let er wel op dat je een jaar- of maandplanning aanhoudt, ook met een rustig lesplan moet je goede lessen blijven geven.

Met georganiseerd werken kun je jezelf ook veel stress besparen. Plan genoeg tijd in om administratief werk te doen en stel prioriteiten in je werk.

Werkdruk onderwijs: bewaak je grenzen

Werken in het onderwijs is niet makkelijk en dus is het belangrijk om je grenzen te bewaken. Als je het niet meer aankan of last krijgt van burn-out symptomen, geef dit dan zo snel mogelijk aan. Je kunt met je leidinggevende in overleg om de werkdruk te verlagen of een compromis te sluiten. Of je kunt gebruik maken van een coach die je met een gerichte aanpak er weer snel bovenop helpt.

Ben je op zoek naar een baan in het onderwijs? Bekijk onze vacaturebank voor een groot aanbod aan banen voor docenten.

GRATIS alle nieuwe vacatures ontvangen per e-mail?

Volledig afgestemd op jouw specifieke wensen.

Aanmelden Je kunt je later altijd met n klik weer uitschrijven.