Dankzij deskundige coaching kwaliteit van onderwijs Omdat de persoonlijke benadering bij ons voorop staat Omdat we met passie ons werk doen

Eigenschappen docent

Welke eigenschappen bezit een succesvol docent?

Er zijn prima docenten en er zijn geweldige docenten. Wanneer je op vacatures in het onderwijs gaat reageren, is het handig om wat meer inzicht in de eigenschappen van een succesvolle docent te hebben. Want welke eigenschappen heeft een leraar nodig om de leerlingen zo veel mogelijk bij te leren? Wij hebben een aantal eigenschappen op een rijtje gezet.

Je kent je doelstelling

Een geweldige docent weet wat hij met zijn lessen wil bereiken. Wil je de leerlingen enthousiast maken voor het vak, wil je ze verhalen vertellen of wil je ze simpelweg zo veel mogelijk bijbrengen? Wanneer je deze doelstelling vastgesteld hebt, kun je bedenken hoe je dit laat terugkomen in je lesplan.

Passie voor je werk

Wanneer je passie voor je werk hebt, schemert dit door in de manier waarop je lesgeeft. Leerlingen merken dit en zullen onbewust meer intrinsieke motivatie tonen wanneer iemand met trots vertelt over een onderwerp. Zelf heb je ook meer motivatie wanneer je van je vak houdt. Een goede docent heeft dus passie voor zijn vak en is gemotiveerd en enthousiast. Wij noemen dat ook wel: hart voor het vak.

Flexibiliteit en empathie

Naast een doel en passie voor je werk, heeft een goede leraar ook oog voor de leerlingen. Dit betekent dat je flexibel bent in je lesprogramma, zodat je kan inspelen op de wensen van de studenten. Een goed inlevingsvermogen is ook handig om je leerlingen als individuelen te zien en ze ook zo te behandelen. Een groot empathisch vermogen helpt je communiceren met de leerlingen en laat je lessen soepeler verlopen. Wij noemen dat ook wel: hart voor het kind.

Natuurlijk zijn er nog een heleboel eigenschappen die niet in deze lijst staan. Wil je je vaardigheden nog beter maken? Kijk dan naar de leraren die jij hebt gehad en bedenk welke eigenschappen hen zo goed maakten.

Ben je klaar voor een baan in het onderwijs? Bekijk dan nu onze vacatures voor docenten.

GRATIS alle nieuwe vacatures ontvangen per e-mail?

Volledig afgestemd op jouw specifieke wensen.

Aanmelden Je kunt je later altijd met één klik weer uitschrijven.